sâmbătă, 19 martie 2011

GRADINA BOTANICA CLUJ-NAPOCA

In secolul XIX au apărut primele demersuri, pentru organizarea unei grădini mari cu plante la Cluj. Terenul de cca.3 ha de pe strada Republicii a fost donat de grof Mikó Imre Societăţii Muzeale din Ardeal, la sfârşitul secolului XIX, şi a ajuns o grădina botanică cu sere şi cu multe legături externe. El a reuşit să obţină de la guvernul maghiar cumpărarea terenului de 10 ha pe malurile pârâului Ţiganilor, suprafaţa dintre străzile Republicii şi Grădinii.















A urmat războiul mondial, când în grădina botanică s-au cultivat fructe si zarvzavaturi.                                        

















   După război, din 1920, sub directa conducere a directorului Alexandru Borza s-a putut trece la mutarea plantelor pe malurile pârâului Ţiganilor.
















La ora actuală grădina botanică se întinde pe 14 ha, unde cresc peste 10 000 de plante, cei mai frumoşi arbori şi plante de pe toate continentele












 Aici se mai poate vizita Muzeul botanic cu 6.900 de piese, şi tot aici se găseşte şi Herbarul Universităţii cu 635.000 coli de herbar cu plante din întreaga lume. Complexul din 6 sere adăposteşte plante tropicale si subtropicale.


                                                                       
Grădina romană, cunoscută şi sub denumirea de grădina lui Pliniu, dominată de zeiţa romană Ceres care este încadrată de două sicrie descoperite în vechiul oraş roman Napoca. Aici se găsesc plantele care creşteau în oraşele şi satele romane.

Program de vizitare

15 mai-15 sept:

9.00-20.00; serele: 9.00-18.00

16 sept-14 mai:

9.00-17.00; serele: 9.00-16.00

Contact

Tel.: 0040-264-592-152
Fax: 0040-264-431-858
e-mail: gradina.botanica@ubbcluj.ro

Răspundem în limbile: română

Sursa:http://www.welcometoromania.ro/Cluj/Cluj_Gradina_Botanica_r.htm

       
imobiliare cluj
vanzare apartamente cluj

Atractii turistice in Cluj - MUZEUL DE ETNOGRAFIE

  MUZEUL          DE                  ETNOGRAFIE           -     CLADIREA REDUTEI

 Clădirea a fost construită în sec. XVII, în stil empire. În secolele XVIII-XIX, aici a funcţionat un han. În secolul al XIX-lea, a devenit unul dintre cele mai importante edificii politice si culturale aleTransilvaniei. Sala mare a oferit spaţiu şedinţelor publice, proceselor, balurilor şi concertelor. Aici au concertat: Johanes Brahms, Franz Liszt, Bela Bartok şi George Enescu.

In 1894 tot aici s-a desfăşurat, procesul Memorandumului, judecarea acelora care în 1892 au prezentat împăratului Austriei, Francisc Josif, un Memorandum prin care protestau împotriva politicii de deznaţionalizare practicată de guvernul maghiar. Importanţa palatului a scăzut deodată cu începerea construcţiei spaţiilor mai mari. 

O perioadă scurtă adăpostea Muzeul de Artă, iar din 1959 s-a instalat aici Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Din cauza restricţiilor de spaţiu, criteriile de selectare a exponatelor sunt extrem de riguroase.

Varietatea sectoarelor: vânătoare, pescuit, păstorit, agricultura, prelucrarea fibrelor textile, cojocărit, olărit, extragerea si prelucrarea metalelor, costume populare, covoare, obiceiuri tradiţionale atrag pe cei interesaţi. Muzeul are şi o secţie în aer liber. 
Vizitabil: marţi-duminică 9,00-17,00
 CONTACT:0040-264-592-344
Limba de informare:engleza,franceza,romana,germana

Adresa :str.Memorandumului,nr 21

Sursa:                                                                                                                         http://www.welcometoromania.ro/Cluj/Cluj_Muzeul_de_etnografie_r.htm


vineri, 18 martie 2011

Despre orasul Cluj-Napoca si despre acest blog

Acest blog isi propune sa promoveze toate frumusetile acestui superb oras situat in inima Transilvaniei, Cluj-Napoca.
Aici veti putea gasi atractii turistice, chestii de vizitat cand treceti prin Cluj, recomandari restaurante, cluburi, hoteluri, pensiuni, absolut tot ce un turist care trece pentru prima data prin Cluj are nevoie !


Va multumim !




















http://www.romanianvoice.com/images/orase/cluj.php
http://www.myromania.ro/cluj/
  http://www.mosaic.ro/APP_cms/content.asp